Jánošík – 300 rokov legendy

04.02.2013 Liptovský Mikuláš

V meste si pripomenie legendárneho zbojníka sériou podujatí

Liptovský Mikuláš - Tento rok v marci uplynie tristo rokov od smrti legendárneho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka. Mesto Liptovský Mikuláš spolu s ďalšími organizáciami usporiadajú pri tejto príležitosti rozsiahlu sériu podujatí pod názvom Jánošík – 300 rokov legendy.
Prvým z nich bude už 21. februára – pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov – nová prehliadková trasa mestom pod názvom Jánošíkova cesta. Účastníci bezplatná prehliadky absolvujú niekoľko zastávok na miestach spojených so známym zbojníkom.
Séria podujatí pokračuje v marci, kedy sa na divadelnej prehliadke Belopotockého Mikuláš predstaví 17. marca Radošínske naivné divadlo so svojou kultovou divadelnou hrou Jáánošíík. Liptovské múzeum pripravuje na marec kostýmový sprievod mestom ukončený symbolickou popravou obesením na hák na námestí.
Liptovská knižnica v apríli uskutoční jánošíkovské podujatia najmä pre deti, v máji bude Jánošík témou tradičnej Noci v Múzeu Janka Kráľa. Zbojnícka legenda bude vládnuť aj Stoličným dňom v júni, kedy si zaspomíname na jeho súd a popravu v Liptovskom Sv. Mikuláši.
V auguste bude súčasťou Mikulášskeho leta Jánošíkov víkend plný filmov o ňom. A na ten istý mesiac pripravuje Múzeum Janka Kráľa vydanie publikácie a otvorenie zrekonštruovanej expozície mučiarne. Publikácia bude mať názov Jánošík - od skutočnosti k legende. Na jej vydanie získalo múzeum financie z projektu cezhraničnej spolupráce a pripravuje ju s partnerským mestom Žywiec.
 
 
Ing. Peter Lehotský
komunikačný manažér
mesta Liptovský Mikuláš
 
 

Vyberte región